SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

 

број: 726

датум: 10.06.2024.

 

 

JP Komgrad se ograđuje od neproverenih i „nameštenih” informacija. Sa psom koji je zbrinut u Privremenom prihvatilištu u Bačkoj Topoli je od samog hvatanja, pa sve do danas postupano u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o dobrobiti životinja. Nazivati javno preduzeće ili Službu zoohigijene „monstrumima” nije primereno i daje osnov pojedincima da grade svoju političku karijeru na tuđem radu.

Pas je uhvaćen na zahtev privrednog subjekta u gradu, čiji su zaposleni i imovina bili ugroženi zbog napada staford terijera, koji je nakon više bezuspešnih akcija uhvaćen 04.06.2024.godine u vidno lošem stanju sa povredama nastalim zbog sukoba sa drugim psima. Nakon hvatanja pas je propisno smešten u boks sa drugim psima, međutim zbog agresivnog ponašanja usled kojeg je udavio dva psa, u skladu sa nalogom veterinara, pas je odvojen u kavez jer je postojala sumnja i na prisustvo besnila. Naglašavamo da je pas privremeno smešten u kavez na opservaciju i podvrgnut terapiji od strane veterinara. Isključivo na osnovu naloga veterinara u skladu sa svim propisima PRIVREMENO je stavljen u kavez, koji je bez obzira na dimenziju, bio dovoljan za stojeći i ležeći položaj. Naravno u svakodnevnom radu uhvaćeni psi su tretirani na human način! Kavez je bio postavljen pod nadstrešnicom u Privremenom prihvatilištu, zaštićen od sunca i kiše. Redovno je, svakodnevno hranjen i opskrbljen vodom od strane zaposlenih u zoohigijenskoj službi. Smatramo da je JP Komgrad, i u ovom kao i u svim ostalim slučajevima hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica, za šta postoje čvrsti dokazi, postupio u skladu sa svim propisima, na human način.

Nakon objavljivanja spornog snimka, JP Komgrad-u se javio vlasnik tvrdeći da mu je pas pobegao. Napominjemo, da je neodgovorni vlasnik postupio suprotno članu 6 i 8, opštinske Odluke o uslovima za držanje i zaštitu domaćih životinja  u kojima između ostalog stoji da je držalac domaćih životinja dužan da preduzme neophodne mere da životinje ne napadnu treće lice i ne napuste dvorište.

JP Komgrad je kontaktiran od strane državnih organa, odnosno kriminalističke policije iz Subotice i veterinarskog inspektora kojima je izneto detaljno stanje u vezi slučaja, o čemu će biti sačinjen zapisnik tokom sutrašnjeg dana u prostorijama JP Komgrad.

Apelujemo na sve vlasnike pasa da propisno drže svoje ljubimce, jer se svi moramo zapitati šta bi se desilo da je ovaj pas završio na ulici, a ne pod stručnim nadzorom u Privremenom prihvatilištu. Ujedno apelujemo i na građane da ne šire govor mržnje, već da zajedno radimo u interesu zajednice! Hvala na razumevanju!